Consultanta rapida: 0767 280 280
Contul tău Finaqua
|
0
0%
Renunță la apa îmbuteliată! Află ce costuri implică pe an

Renunță la apa îmbuteliată! Află ce costuri implică pe an

05 septembrie 2022 | scris de Finaqua

Zi de zi, 24 de ore din 24, înotăm în plastic, atât la propriu, cât și la figurat. Indiferent unde ești acum, acasă, la birou, în mașină, în metrou, pe stradă, suntem 99% convinși că dacă vei căuta doar 5 minute cu privirea în jur, vei găsi cel puțin o sticlă de plastic aruncată pe undeva pe un raft, o masă, la un coș de gunoi. Suntem înconjurați de atât de multe sticle de plastic încât nici nu le mai vedem. Sunt parte din viața noastră, iar dacă mâine ar dispărea cu totul ne-am simți parcă incompleți și ne-ar încerca un sentiment de nenatural.

 

Și totuși, cum ar arăta viața noastră fără apa îmbuteliată?

 

Ar fi cu siguranță, mai bună!

În fiecare minut, omenirea aruncă în natură peste un milion de sticle de apă din plastic

Doar de apă. La acestea adăugăm pungile de plastic, sticlele de suc, ambalajele pentru produse cosmetice și multe altele. În 2019, Aeroportul Internațional din San Francisco declara că vinde zilnic nu mai puțin de 9.000 de sticle de apă. Din acestea, doar 25% au luat calea reciclării. De aceea, același aeroport a decis să facă un pas important în lupta împotriva poluării și i-a declarat plasticului război prin interzicerea completă a comercializării sticlelor de apă în Aeroport. Rezultatul? În 3 ani, planeta noastră a fost „ușurată” de 12 milioane de sticle de apă. Un singur aeroport a reușit, practic, să îi ofere naturii 12 minute de respiro în care nicio bucată de plastic să nu o mai sufoce. Un pas mic, dar important în vindecarea planetei.

Și totuși, de ce bem apă îmbuteliată?

Atunci când nu bem apă de la robinet, pentru că știm că nu este sănătoasă, bem apă îmbuteliată pentru că avem tendința să credem că este cea mai bună soluție pentru noi. În realitate, însă, e doar o soluție aparentă, împachetată în ambalaje care ne fură privirea de la lucrurile care contează cu adevărat: conținutul și calitatea sticlelor de plastic.

Pericolele „hidratării cu plastic”

 

Apa este singurul „aliment” pe care îl consumăm zilnic în cantități mari. Dacă poți trăi o zi fără fructe, legume, carne, suc sau orice alte plăceri gustative, nu același lucru se poate spune și despre apă. Zilnic, bem minim 2 litri de apă. Asta înseamnă 730 de litri de apă pe an. Sau 51.000 de litri într-o viață de om. O cantitate deloc de neglijat atunci când vine vorba de a alege calitatea apei pe care o bem. De aceea, comercializarea apei îmbuteliate este reglementată legal. Și, totuși, de multe ori, etichetele care ar trebui să ne spună ce conține apa pe care o bem, nu sunt complete. Printre pericolele la care ne supunem se află, în special, dezinformarea care poate duce la cumpărarea, fără știința noastră, a unei ape care este depozitată în plastic neconform și toxic, nu este proaspătă și are „defecte ascunse”. Iar dacă pentru noi, adulții, nu ar fi o problemă atât de gravă să bem o apă care nu este proaspătă și naturală, atunci când vine vorba de copii, lucrurile se complică. De exemplu, în cazul copiilor sub 7 ani, e interzis ca apa pe care ei o beau să aibă concentrații prea mari de fluor. Și, totuși, câți dintre părinți citesc etichetele sticlelor de apă pe care le cumpără pentru cei mici?

 

Trecând peste costurile uriașe pe care le plătim financiar pentru producția de apă îmbuteliată, mai există și câteva costuri ale sănătății pe care nici nu conștientizăm că le plătim atunci când ne satisfacem setea. Fără să fim alarmiști sau să încercăm să vă speriem, există câteva semnale de alarmă în ceea ce privește apa îmbuteliată. Unul dintre ele este riscul de a avea în apa pe care o bem o cantitate prea mare de arsenic care consumat pe o perioadă prea lungă de timp poate duce la probleme cardiovasculare. Un alt risc sunt particulele de plastic despre care vorbește toată lumea și care pot migra în apa pe care o bem, mai ales pe timp de vară când sticlele de apă sunt, în general, depozitate în condiții improprii. Nu mai spunem de riscul de infectare cu E-Coli sau prezența mucegaiului în apă (da, se poate întâmpla).

 

Din fericire, însă, aceste cazuri sunt rare. Și atunci, am crede, pe bună dreptate, că la final, tot apa îmbuteliată este cea mai convenabilă soluție pentru hidratare din punct de vedere al sănătății și financiar. Însă și aici există un „dar”.

 

Costurile ascunse ale apei îmbuteliate

 

Lucrurile sunt cât de poate de simple. Apa îmbuteliată este „ieftină”. În fond, ce sunt 3 lei pentru 2 litri de apă? Un fleac. Ce nu știm și nu simțim, este că acei 3 lei cântăresc greu în buzunarele noastre. 3 lei pe zi înseamnă 1.068 de lei pe an. Înseamnă 365 de PET-uri și 89 de kilograme de dioxid de carbon cu care rănești planeta. Acei 2 litri de apă pe care îi cumperi sunt, de fapt, 6 litri de apă risipită pentru producția sticlei din care te hidratezi. Acei 3 lei înseamnă, de fapt, un cost de până la 1.000 de ori mai mare pentru producția, depozitarea și reciclarea sticlei de apă, comparativ cu apa de la robinet. Iar asta doar pentru o singură persoană. Imaginează-ți cu câte PET-uri îmbolnăvești zilnic Natura dacă ai o familie formată din 3 sau chiar 4 persoane.

Într-o familie de 4 persoane, în care fiecare membru al familiei consumă 2 litri de apă pe zi, la un preț mediu de 3 RON/sticlă de plastic, asta înseamnă 12 lei pe zi. La sfârșitul anului, vei arunca pe apa sâmbetei 1.424 de sticle de plastic și 4.272 de lei.

Cum ar arăta viața ta și planeta fără acele aproape 1.500 de sticle de plastic? Nu doar că vom fi mai sănătoși, dar vom și economisi mai mulți bani. Dacă luăm ca exemplu Sistemul de Filtrare Finaqua DUO, vei economisi în primul an 1.737 de lei, iar în al doilea, cât de un mini-concediu doar pentru tine, adică peste 3.000 de lei.

Niciodată nu este prea târziu pentru a adopta un obicei sănătos, cum niciodată nu este prea târziu pentru a avea grijă de tine. Începe acum, continuă pentru totdeauna. Bucură-te de o hidratare optimă și o apă alcalină și antioxidantă chiar de la robinetul tău. Bucură-te de hidratarea complexă pe care o meriți, fără bătăi de cap financiare, de sănătate sau poluare.

 

Renunță la plastic

URMĂTOR
Apă multă, hidratare puțină. De ce să alegi un sistem de filtrare a apei potabile?
Vrei încă
100 de lei
reducere?
În plus față de reducerea
temporară de 30% de pe site?
Primește la tine acasă:
apă alcalină, antioxidantă, microstructurată, ionizată natural și îmbogățită cu magneziu și hidrogen.